Etkin Öğrenme

14.09.2020 792

Sevgili öğrenciler,

Öğrenmeye karşı istekli ve öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma, öğrenmede başarıyı etkileyen en önemli etmenlerdir. Ancak bazı yetenekli öğrencilerin yeterince gayret gösterdikleri halde bekledikleri verimi alamamaktan yakındıkları görülmektedir. Bu durum genellikle çalışma yöntemlerini kazanmamış olmaktan ileri gelmektedir. Böyle kimseler daha küçük sınıflarda az ve gelişigüzel bir hazırlanma ile kolayca sınıflarının başarılı öğrencileri olabilirler. Ancak, üst sınıflara geçtikçe öğrenciler arasında yetenek farkları azalacağından kendileri kadar yetenekli öğrenciler arasında eski başarı düzeylerini korumak, sınıfın hiç olmazsa gayretli öğrencisi olabilmek için kişinin verimli çalışma yollarını bilmesi, zamanını ve enerjisini, en yüksek verimi alacak şekilde kullanması gerekmektedir.

  • Gayretin ve zamanın en ekonomik şekilde kullanılmasının ön şartı çalışma saatlerinin bir programa bağlanmasıdır. Okulda geçen saatlerinizin dışında kalan zamanı çalışma, eğlenme ve dinlenme zamanı olarak bölmeli ve her biri için günün belli saatlerini ayırmalısınız. Düzenli bir çalışma programı başlangıçta size zor gelebilir. Ancak böyle bir uygulamanın devamı, belli saatlerde belli işlerin yapılması alışkanlığının kazanılmasını sağlar.
  • Çalışma zamanı gibi çalışma yerinin de belli olması, çalışma yerinde ders kitapları, sözlük, atlas, ansiklopedi gibi yardımcı kaynaklar; cetvel, gönye gibi ders araçlarının elinizi attığınızda bulabileceğiniz şekilde yerleştirilmiş olması önemlidir. Her zaman ideal koşullara sahip olamayabilirsiniz. Bu nedenle de her ortamda çalışmayı öğrenmek de gerekebilir.
  • Çalışma ve dinlenme süreleri konuya ve yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ara vererek çalışmanın her zaman tek parça ve yoğun çalışmadan daha iyi sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Uzun ve tek parça çalışma süreleri, ilgi azalması ve yorgunluğa neden olmaktadır. Ancak dinlenme süresinin uzun olması da öğrenilen bilgilerin unutulmasına ve yeniden konuya ısınmada zorlanmaya neden olmaktadır.
  • Dersin dikkatli dinlenmesi ve derse katılmak önemlidir.
  • Derse önceden hazırlıklı gelerek öğretmen tarafından anlatılan konuya yabancı kalmamış olursunuz. Böylece açıklanmayan kısımlar üzerinde durabilir, yerinde ve bilinçli sorular sorabilir ve tartışmaya katılabilme gücü bulursunuz.
  • İşlenen dersin evde tekrarlanması ve bir önceki konunun gözden geçirilmesi yararlı olur.
  • Çalışılan dersin özetinin çıkarılması, kısa notlar alarak konun güç noktalarını, kısa taslağını çıkarmak özellikle geçmiş konulara başvurmak gerektiğinde son derce yararlı olur.
  • Süratten çok işin doğru öğrenilmesine önem verilmelidir. Başlangıçta işin en doğru yapılışını öğrenme, hızlı yapmaya tercih edilmelidir.
  • Eğitim büyük ölçüde dile dayandığı için eğitimde başarı da kişinin dinlediğini ve okuduğunu anlama, amacını sözlü ve yazılı olarak anlatabilme gücüne bağlı olmaktadır. Sözcük dağarcığı zayıf, sözcüklerin ifade ettiği kavramları açık seçik bilmeyen bir öğrenci söz ve yazı ile anlatılanları anlamakta güçlük çekecektir.
  • Derslerine düzenli bir biçimde devam eden, verilen konuları günü gününe öğrenen, derse hazırlanırken çeşitli kaynaklara başvuran, öğrendikleri arasında ilişkiler kurabilen, kısaca, öğrenmeyi zevkli bir uğraş haline getirmiş bir öğrenci için sınav günü başka günlerden farklı olmayacaktır. Böyle bir öğrenci, sınav günü yaklaşınca öğrendiklerini tazelemek için notlarına göz atmakla yetinecektir.
  • Bazı öğrenciler de sadece not alıp, sınıf geçmek için sınav zamanı telaşlı ve yoğun bir çalışma ile öğrenme yoluna gitmektedirler. Böyle bir çalışma yarım yamalak öğrenmeye neden olur. Alelacele edinilmiş(ezberlenmiş) bilgilerin ömrü de kısa olmakta ve sınavdan sonra unutulmaktadır.
  • Öğrenmenin size mutluluk ve güç kazandırdığını unutmayın.
  • Öğrenmeye karşı istekli olmak önemlidir. Bu nedenle de kendinize uzun süreli bir hedef belirleyip (elde edilmek istenen meslek, toplum içindeki konum) ona erişebilmek için zevklerinizi erteleyebildiğiniz ölçüde başarılı olabilirsiniz. Bunun için kendinize günlük, haftalık, aylık bir çalışma programı yaparak, her gün ne kadar ilerlediğinizi, ne ölçüde geliştiğinizi görmek için kendi kendinizi sınayarak, kısaca kendiniz ile yarışarak, hedefinize ulaşabilirsiniz.
  • Zekâyı, özgün ve yaratıcı düşünmeyi ortaya çıkararak; bilimsel ve akılcı düşünebilen, fikir üretebilen, sorgulayabilen, üretken bireyler olmak için etkin öğrenmenin olması gerekir. Düşünen, üretken, mutlu bireyler olmanız dileğiyle.

Ders çalışma plânı hazırlamada ve plânlı çalışmada zorlanıyorsanız okulunuzun Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi'nden yardım alabilirsiniz.